Ρύθμιση Ακριβής ώρας στα Windows 10.


Θεωρία

Ολοι οι Υπολογιστές περιέχουν ενα "Real Time Clock". Ενα ρολοι δηλαδη που λειτουργει ακομη και αν ο υπολογιστής δεν είναι σε λειτουργεία ή στο ρεύμα.Αυτό το ρολόι τα Windows 10 ,ανάλογα με τη χρήση του υπολογιστή, το συγχρονίζουν με σχετική ακρίβεια. Στο σύνολο των περιπτώσεων εχει μια ακρίβεια += 1 Λεπτο, αλλα υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμιστθει με ακριβεια μερικων ms (χιλιοστών του δευτερολέπτου),αν χρειάζεται.

Η εκπομπή και η λήψη στο FT8 γίνονται σε κύκλους 15 δευτερολέπτων δηλαδη εκπεμπουμε για 15 δευτερόλεπτα και μετά τα επόμενα 15 δευτερόλεπτα ακουμε. Ανάλογα με το region που είμαστε εκπεμπουμε στο μονό ή στο ζυγό (Αυτό ισχύει για το CQ). Εμείς στην Ελλάδα στο Μονό/Πρώτο. Αν και το WSJT-X μπορει να επικοινωνήσει ακόμη και αν το ρολόι ειναι μπρος/πίοω και 5-6 δευτερόλεπτα καλο είναι να έχουμε απόλυτη ακρίβεια.

Για να ελέγξουμε την ακρίβεια του ρολογιού μας αρκει να τσεκάρουμε αυτή τη σελιδα. TIME.isFT8 Low RX Level

 

Ρύθμιση

Συνήθως οι δήθεν "δάσκαλοι" που σας μύησαν στo FT8 συνιστούν κάποιο πρόγραμμα συχρονισμού της ώρας. Αυτά σίγουρα δεν λειτουργούν γιατί η πλειονότητά τους ειναι ¨παλιάς τεχνολογίας¨. Θέλουν επίσης να τρέχουν και σαν Administrator (Διαχειριστής Συστήματος), πράγμα που είναι πολυ κακό γιατί στην ουσία μπορεί, αν θέλει, να καταστρέψει τον υπολογιστή σας.

Η λύση ειναι απλή και ειναι ενσωματωμένη στα Windows 10. Μπορείτε αν θέλετε να διαβάσετε τις οδηγίες της Microsoft και να το κάνετε μόνοι σας ή απλα ακολουθήστε τις οδηγίες μου για ευκολία. Δεν χρειάζεται να τρέχετε κανένα πρόγραμμα γιατι τα ιδια τα Windows 10 θα κρατάνε το ρολόι σας σε συγχρονισμό.

Κατεβάστε αυτό το αρχειο SV2AGW Time Synchronization.zip. Αφου τελείωσετε με επιτυχία τη διαδικασία απλα διγράψτε αυτά τα 3 αρχεία γιατί δεν χρειάζονται.Αυτά τα αρχεία περιέχουν τις απαραιτητες ρυθμίσεις των Windows, οπότε μόλις περασθουν δεν χρειάζονται πλέον.

  • Είναι ζιπ οπότε ανόιξτε το και βγάλτε τα αρχεία στο folder Documents ή Downloads.
  • Πιθανόν να χρειασθεί να κάνετε τις παρακάτω ενέργειες 2-3 φορές μεχρι να πετύχει.
  • Κάντε [δεξί-κλίκ] στο αρχείο 'SV2AGW_Time.bat' και επιλέξτε "Run As Administrator"/"Εκτέλεση σαν Διαχειριστής". To αρχειο ειναι batch file και αν θέλετε μπορείτε να το ανοίξετε με το Notepad και να δείτε τι γραφει μέσα.
  • Εκτελέστε το σαν διαχειριστής μερικές φορές και καντε επαννεκίνηση του υπολογιστή σας. Ελέγξτε στο TIME.is αν έχετε ακρίβεια. Αν οχι επαναλάβετε τη διαδικασία, σαν διαχειριστης πάντα, μερικές φορές μέχρι καθε φορά που ξεκινάει ο υπολογιστής να ειναι συχρονισμένος.FT8 Low RX Level